Mahjongvereniging 

Rode Draak Twente

Onze oprichters

Jan en Ada Ketzer

Rode Draak TWENTE heeft al vele jaren Mahjong-geschiedenis geschreven in de regio Twente.

Wij zijn een enthousiaste groep mensen die met veel plezier elke week bij elkaar komen om Mahjong te spelen.

 

"We willen anderen laten genieten van deze mooie vorm van tijdverdrijf."

Ada en Jan Ketzer kochten in 1967 hun eerste Mahjongspel in een grote Chinese winkel in Amsterdam. Vanaf dat moment neemt Mahjong een grote plaats in in hun leven. Lang deden ze het met dit ene spel, maar inmiddels heeft het ech tpaar een flinke verzameling mahjongspelen en aanverwante attributen vergaard.

Jan en Ada begonnen in 1985 met een aantal vrienden een mahjonggenootschap. Dat leidde tot een eerste toernooi in 1986 in de tuin met 16 Mahjongers. Dit feit wordt o.a. gememoreerd in het Groot Mahjongboek van Jelte Rep.

Het eerste toernooi werd gewonnen door Ada Ketzer. Ze kreeg daarvoor de eerste aantekening op de wisseltrofee met een prachtige rode draak erop. 

De toernooien van Jan en Ada werden steeds professioneler en landelijker. De prestaties van dit toernooi telden mee met de ranking van de spelers in Nederland.

Daarna is dit toernooi 18 maal door hen georganiseerd en kreeg het een landelijke status. De 18e keer won Jan Ketzer de wisselsteen. Toen is besloten met de organisatie te stoppen en de organisatie van het toernooi werd overgenomen door Almere.


De groep spelers in Hengelo nam in 1985 de naam aan van Rode Draak. Later werden er in het land meerdere verenigingen genoemd naar de rode draak, wat leidde tot de toevoeging: TWENTE.


Door de jaren heen groeide het aantal Mahjongers. Vrienden van Ada en Jan leerden het weer anderen en zo groeide het steeds verder uit.

Er zijn de laatste jaren Mahjongtentoonstellingen in de bibliotheek van Hengelo en Enschede door Ada en Jan ingericht en met behulp van een aantal Mahjongspelers werden daar demonstraties gegeven.

Het Genootschap vierde in 2011 het 25-jarig bestaan, dat het jaar daarvoor verdrongen was door de activiteiten t.b.v. het Wereldkampioenschap in Utrecht. Er werd voor de 2e keer in Nederland een 25-uurs-toernooi gehouden met daar omheen een aantal 3-uurstoernooien speciaal om de diehards aan te moedigen. Aan deze 3- uurs toernooien kon iedereen meedoen, dus ook niet-leden en oud-cursisten. Wel diende men op de hoogte te zijn van de nieuwe toernooiregels.